EΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Εργοθεραπεία είναι μια παραϊατρική ειδικότητα η οποία συνεργάζεται και με μία σειρά απο άλλες ειδικότητες, την φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία και με γιατρούς Παιδίατρους, Αναπτυξιολόγους, Νευρολόγους, Ορθοπεδικούς κ.α. Αφορά άτομα που η ικανότητα τους  ν'ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής, για διάφορους λόγους τα καθιστά αδύνατα.

Η εργοθεραπεία στηρίζεται σε γνωστές βασικές, κοινωνικοεπιστημονικές αρχές και παρέχεται, σαν θεραπευτικό μέσο, με ιατρική συνταγή. Εφαρμόζεται σε ανθρώπους κάθε ηληκίας με κινητικές- λειτουργικές, ψυχοκινητικές- αντιληπτικές, νευροψυχολογικές και /ή ψυχοκοινωνικές διαταραχές.

Η εργοθεραπεία στη παιδιατρική απευθύνεται σε παιδιά νηπιακής έως και εφηβικής ηληκιας, με καθυστέρηση στην ανάπτυξη, με περιορισμένεςκινητικές δεξιότητες και χαμηλό βαθμό ανεξαρτησίας ή σε παιδιά που πάσχουν αποκάποια μορφή αναπηρίας.

Στόχος της Εργοθεραπείας είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατήςδραστηριοπόιησης και  ανεξαρτητοποίησης του παιδιού.Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται:
-Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων της μυϊκής σύσπασης και της ικανότητας συντονισμού.
-Κατανόηση ,εφαρμογή και συνειδητοποίηση των αισθητήριων ερεθισμάτων, του σχήματος του σώματος και βελτίωση τη ικανότητας λήψης σωματικών ερεθισμάτων.
-Ανάπτυξη και βελτίωση των αντιληπτικών ικανοτήτων όπως συγκέντρωση και προσοχή.
-Ανάπτυξη και βελτίωση των κοινωνικών αισθηματικών στοιχείων προσληπτικότητας, κυρίως σε θέματα ελέγχου αισθημάτων, συγκινησιακών καταστάσεων, κινήτρων ή επικοινωνίας.
-Ενσωμάτωση του παιδιού στην οικογένεια και το περιβάλλον.
-Επίλυση των αναπηρικών προβλημάτων με διάφορα βοηθήματα.

 
NEA
EPIKOINONIA
BREITE MAΣ
. design by internew